Граѓаните го прашуваат ФЗОМ

Не знаете како да извадите здравствена книшка? Каде да се обратите ако ви наплаќаат за услуги кои се бесплатни? Како да ви ги вратат средствата за купени ортопедски помагала? Што може да добиете во пунктовите на ФЗОМ?

Одговорите на овие и други прашања во врска со остварувањето на здравствените права ни ги дава директорот на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, д-р Сашо Стефаноски.

Подобрување на статусот на ромското население преку остварување на глобалните цели за одржлив развој на ОН

za-web-02

На 05.12.2016 во Скопје во организација на ХЕРА и со финансиска поддршка на УНФПА се одржа работна средба помеѓу носители на одлуки и други претставници на државни институции, претставници од меѓународни и домашни организации, експерти од областа на здравје на Ромите, како и претставници од ромската заедница на која се дискутираа начините и механизмите преку кои може да се подобри здравствениот статус на Ромите.

Повеќе »

Здравје на Роми во Македонија – Работилници

Кои активности се преземаат во процесот на менување на наративи за Ромите во здравствениот систем во Македонија и сензибилизирање на здравствените работници, погледни во видеото подолу >>

Карта со оценка од заедницата #4

karta-in-text-preview

Картата со оценка на заедницата претставува истражување за состојбите на здравствената заштита и правата кај жените Ромки во Шуто Оризари во текот на бременоста и по породувањето.

Таа претставува една од алатките за мониторинг од заедницата и има за цел жените Ромки од општината активно да се вклучат во следење и оценување на пристапот и квалитетот на услугите во текот на бременоста и по породувањето.

Повеќе »

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »