Параправници се борат за еднаков третман кон Ромите во здравството

Благодарение на медијациските состаноци кои како параправнички ги остваруваат со одредени гинеколози, според истражувањата од 2015 и 2016 година, незаконската наплата на гинеколошки услуги е намалена за 28%. Исто така, некои гинеколози престанале и да наплаќаат.

Параправници се борат за еднаков третман кон Ромите во здравството.

Параправници се борат за еднаков третман кон Ромите во здравството.

Posted by Види Вака on Thursday, January 18, 2018

Да им ги пренесеме вистинските вредности на децата кои растат пред нашите очи

Јас сум Елизабета Ѓеорѓиевска, воспитувачка во Детската градинка „Весели Цветови“ од  Делчево со 25 години работен стаж. Понудата која ја добив од НВО „КХАМ“, јас да бидам претставник од Р. Македонија во рамките на чекор по чекор програмата и да бидам дел од студиската посета во Букурешт за мене беше големо признание, но и предизвик. Понудата ја прифатив без двоумење затоа што размената на искуство, пред сѐ практичното искуство, се најсилни алатки во нашето работење.

Повеќе »

Доколку не дојдеше Љатифа не знам што ќе се случеше со мене и моето бебе

Моето име е Нерџивана, имам 15 години и мажена сум во Шуто Оризари за мојот сопруг Рамадан. Не знам од кои причини мојата мајка Ашима мене и постарите сестри не не пријавила навреме во матичната книга на родени, поради што останавме без извод, само знам дека сум родена дома, а не во болница.

Во меѓувреме останав бремена и тогаш започнаа проблемите со семејството на мојот сопруг бидејќи немав лични документи.

Повеќе »

Во ординациите на д-р Трајковски и д-р Блажевски нема место за дискриминација

Д-р Владимир Трајковски и д-р Александар Блажевски, спец. гинеколози акушери, говорат за нивните искуства при работењето со најранливите групи на граѓани во нашето општество и нивната долгогодишна соработка со ХЕРА и ХОПС. Во ординациите на овие доктори нема место за дискриминација.

Во ординациите на Д-р. Трајковски и Д-р. Блажевски нема место за дискриминација.

Во ординациите на Д-р. Трајковски и Д-р. Блажевски нема место за дискриминација.

Posted by Види Вака on Friday, January 12, 2018

„Баирска Светлина“ во акција за заштита на здравствените права на Ромите од Битола

ЈЗУ Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ – Битола

Центарот за развој на ромската заедница „Баирска Светлина“ од Битола забележува дека ЈЗУ Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ – Битола практикува авансно наплаќање на пациентите при отворање на историја на болест за болничко лекување, како и неиздавање на отпусни листи по завршување на болничкиот третман, во случаи кога пациентите не се во можност веднаш да ги покријат трошоците.

Ваквото постапување на Клиничката болница е забележано кај голем број  на пациенти, меѓу кои најголем е бројот на припадници на ромската заедница, со што директно се врши повреда на правата од здраствена заштита, ограничувајќи го нивниот пристап до болничко лекување, како и користење на препишаната терапија односно понатамошни здравствени услуги во континуитет и зачувување на нивното здравје.

Повеќе »

Главни приоритети како Министер ми се унапредување на здравствените и социјалните права на Ромите

Јас сум Аксел Ахмедовски, адвокат од Делчево и борец за човекови права,  прв претседател на НВО „КХАМ“ од  Делчево. Како адвокат работам од 2011-та година, а исто така најмногу сум препознатлив во давање на бесплатна правна помош на маргинализирани групи.

Активен сум во граѓанскиот сектор и се трудам да помогнам на секој човек што е во ризик. Јас не ги делам луѓето по етничка основа, но со сигурност и со аргументи можам да кажам дека токму ромската заедница е со најголеми животни предизвици пред сѐ во социјалната и здравствената сфера.

Повеќе »

Легализација на имот – долгогодишен проблем на ромската заедница во Битола

Жителите од ромската етничка припадност во битолската населба Петочна вода живеат во супстандардни услови и со ограничен пристап до електрична енергија и вода. Еден од позначајните проблеми, кој се однесува на сопственоста на човекот врз неговиот имот, како основно човеково право, во оваа битолска населба е повредено и оневозможено, покрај поднесените барања за легализација.

Околу 70% од жителите на населбата Петочна вода немаат извршено легализација на своите домови, односно не поседуваат имотни листови, а со самото тоа им е ограничено и правото на вадење или обновување на своите лични карти.

Повеќе »

Новогодишната магија пристигна и во Дневниот центар за деца на улица – Шуто Оризари

Во Дневниот центар за деца на улица во Шуто Оризари пристигна најубавиот период од годината. Време на најбараниот и најпосакуван Дедо Мраз да стопли многу детски срца. Во еден празничен дух и во моќта на овој период од годината, децата посакуваат да им бидат ислушани нивните приказни, состојбата во која се наоѓаат, а преку Новогодишната магија да им покажат добрини и да ги израдуваат, да доживеат радост, среќа и дружење, кои ќе придонесат за поубав свет и подобар живот.

Повеќе »

За здрава бременост, најважни се информациите

За да имаш здраво бебе треба да посетуваш матичен гинеколог навремено и редовно, но и да знаеш што да очекуваш од него.

Кои услуги и информации треба да ги добиеш од матичниот гинеколог при секоја посета и што сè е важно да знаеш доколку си бремeна или планираш бременост, можеш да дознаеш од информативното видео на Иницијатива на жени од Шуто Оризари​.

„За здрава бременост, најважни се информациите“

Во кој период од бременоста е најдобро да се направи гинеколошки преглед? Кои услуги и информации треба да ги добиеш од матичниот гинеколог при секоја посета? Што сè е важно да знаеш доколку си бремена или планираш бременост? Сите одговори ги има во нашето информативно видео:

Posted by Иницијатива на жени од Шуто Оризари on Tuesday, December 19, 2017

Со насмевка до подобро здравје

Уште еден ноемвриски ден, сонцето повеќе свети отколку што грее, но пред мене е големо изненадување – Детско игралиште на сред село. Деца насмеани и весели, среќа од очите им извира. Јас пак дојдов во патронажна посета, да ги видам најпрво бебињата, потоа и старите лица, да им измерам притисок, а сите се концентрираат на лулашките, кај лизгалката се чека ред.

Повеќе »

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »