НВО „Амбрела“ – врска меѓу ромската заедница и институциите

„Лицата без лична документација се нашиот најголем предизвик. Амбрела работи и, ќе работи до целосно решавање на овој горлив проблем со кои се соочуваат овие лица кои се целосно исклучени од општествениот систем. Особено во тешка состојба се децата кои не се вклучени во образование и немаат право на здравствена и социјална заштита.“- Љатифе Шиковска

Центарот за интеграција „Амбрела“ е непрофитна организација која повеќе од 10 години работи во ромската заедница. „Амбрела“ во своето работење се фокусира на социјална вклученост, интеграција и учество на Ромите преку програми за: образование, здравство, човекови права и родова еднаквост.

Клучни области на експертиза на кои се посветени се: прашања во образованието, прашања за социјално вклучување и дискриминација, малцински и родови прашања, истражувања, зајакнување и само-еманципација на маргинализираните групи, работа во заедницата и организирање на ромски групи, ромски прашања за културата.

Повеќе »

Семинар „Менување на наративите за Ромите во здравствениот систем“ – со приказна до промена

Во периодот од 24-ти до 26-ти октомври 2017 год. во Охрид се одржа семинар на тема „Менување на наративите за Ромите во здравствениот систем“ во организација на Фондацијата Отворено општество.

Во преполна конференциска сала од околу 30-тина луѓе, оратори и учесници се случуваше вистинска лабораторија за раскажување приказни. И исто како што секое свесно, когнитивно, перцептивно човечко суштество ја доживува својата лична приказна како дел од себе така таа станува товар ако не се слушне, ако не се дознае, особено ако таа на некаков начин го има сменето текот на настаните во животот на оној на кого му се случила.
Повеќе »

Дневен центар за деца на улица – светлата точка на многу деца од Шуто Оризари

Дневниот едукативно-забавен центар за деца на улица во Шуто Оризари започна да функционира од февруари 2006 година во рамките на Здружението за заштата на правата на детето и оттогаш работи во континуитет до денес.

Преку престојот во Дневниот центар, децата добиваат можност од дневно згрижување, одржување на својата лична хигиена, воспитување и образование, задоволување на основните развојни потреби, потребите од игра, дружење, развивање на своите капацитети и учење на нови корисни работи, кои средината во која живеат не им дозволува.

Повеќе »

Приказни од децата од Дневен центар за деца на улица – Шуто Оризари #2

„Овде ми е многу убаво. Се чувствувам многу среќна, слободна, безбедна и заштитена од моите родители. Тука јадам, се бањам, ми даваат чиста облека и кога сум болна тие се грижат за мене, но и кога сум многу тажна тие ми пружаат утеха и многу љубов. Тука научив да пишувам и читам. Научив културно да се однесувам, да другарувам со моите другарчиња, ги научив месеците во годината, годишните времиња, градови, континенти…знам и математика, да собирам, одземам, множам и делам. Тука научив во кој ден и датум е мојот роденден, научив колку години имам. Јас сум многу среќна кога го прославуваме мојот роденден. Среќна сум и кога патуваме надвор од Скопје. Засекогаш ќе го памтам моето прво зимување во Пелистер и моето прво летување во Струга. Прекрасно беше!

Повеќе »

Приказни од децата од Дневен центар за деца на улица – Шуто Оризари #1

„Во Дневниот центар за деца на улица почнав да доаѓам од 2008. Пред тоа молев за пари низ улиците со татко ми и моите браќа и сестра. Јас и сестра ми не сакавме да одиме ама бевме принудени од татко ми. Ноќта ја минуваме гладни, бидејќи не сме заслужиле да јадеме. Мајка ми и постариот брат често го поддржуваа татко ми.

Повеќе »

Сервиси од страна на граѓанските организации – партнер на државата, глас на граѓаните

Во последно време сѐ повеќе се зборува за потребата од здравствени и социјални сервиси. Граѓаните иако од името тешко разбираат што се тие и која е нивната улога, всушност ја идентификуваат нивната важност при секое одговарање на прашањето „има ли кој да ви помогне, каде да се обратите?“

Повеќе »

Работниот ден на еден параправник

Јас сум Елвис Ковачов и веќе неколку години работам како параправник во НВО КХАМ од Делчево. Како параправник и како лице од доверба во самата заедница се имам сретнато со секакви проблеми за кои ми биле потребни дваесет минути да се вратам на себе и да не покажам пред самата заедница дека навистина се наоѓаат во тешка состојба. Самите проблеми кои ги споделуваат луѓето со мене навистина се премногу чувствителни, па каков и човек да бидеш емоциите те обземаат и се ставаш во нивна позиција за да можеш да навистина да ја разбереш положбата во која се наоѓаат самите Роми.

Повеќе »

Работата на Здружение ЕСЕ на унапредување на здравјето и пристапот до здравствена заштита за ромската заедница

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените – ЕСЕ започна со работа на полето на унапредување на здравјето на Ромите од 2004 година. Првичната работа на ова поле беше фокусирана на здравствена едукација на населението и обезбедување на директни услуги со цел Ромите да можат да го остварат правото на здравствено осигурување. На таа работа се надоврза застапувањето за зголемен опфат на Ромите со здравствено осигурување, преку вклучување на широка група на релевантни актери од граѓанскиот сектор и владините институции.

Повеќе »

Практиканството ме води кон повисоко ниво во здравството

Јас сум Барија Кајтазова од Делчево и сум студент на Факултетот за медицински науки при универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип на катедрата – Медицински лаборант. Како студент на медицина имав можност да аплицирам за учество на обука за практиканство за студенти, кои што студираат на  Медицинските факултети во Република Македонија. Сакав да бидам избрана како практикант во мојата општина Делчево затоа што превентивно ќе можам да им помогнам на моите најблиски, а сите останати ќе можат подобро да ме запознаат и да ме вреднуваат. Превентивата е исклучително занчење затоа што на тој начин се спасуваат животи, а токму тоа им е потребно на поголем дел од пациентите Роми, затоа што нивната финансиска состојба не е добра и најчесто немаат пари за лекување.

Повеќе »

Пречки при остварувањето на правото на додадок за трето дете ~ Приказната на Р.З. од Шуто Оризари

Ние како теренски работнички и активистки за правата на ромската заедница, работиме на територијата на Шуто Оризари и Топана. Нашите активности се состојат од следење на состојбите при остварувањето на здравствената и социјалната заштита на граѓаните од овие општини, а воедно доколку имаат потреба и да им помогнеме при остварување на некое право преку придружба до одредени институции со цел населението да ги надмине потешкотиите при остварување пристап до субјектите кои одлучуваат за правата.

Повеќе »

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »