Позитивната приказна на Д.П. – лице „фантом“ од Гостивар

Според проценките на УНХЦР над 800 лица во Македонија, најголемиот дел Роми, се невидливи за системот. Без матичен број, без лични документи и без државјанство, без здравствено осигурување, без можност за образование и без пристап до правата од социјалната заштита, тие се оставени на милост и немилост. Лицата „фантоми“, како што ги нарекуваат, немаат пристап до ниту едно право, а со тоа тие претставуваат најисклучен дел од општеството кој живее во најдлабока сиромаштија.

Повеќе »

Да ги менуваме работите во себе и во општеството со срце, љубов и страст

Отсекогаш сум сакал да водам и да превземам одговорност за да се унапредат одредени состојби во општеството. Затоа, веќе три години во улога на проектен менаџер во НВО „Ромаверзитас“ со многу љубов и страст целосно се посветувам на поддршка на личниот, академскиот и професионалниот развој на студентите Роми за нивни еднакви пристапи и можности во општеството, односно директно учествувам и помагам во процесот на градење на високообразовани млади Роми, кои во иднина ќе учествуваат во процесот на креирање и донесување на политики на локално и национално ниво.

Повеќе »

Дискриминација на базенот во Битола: „Како да ги пуштам, не ги гледаш какви се црни ко маслинки?!“

Јас сум Узурџан Медик, по професија сум медицинска сестра и моментално работам како активистка во НВО Центар за развој на ромската заедница „Баирска светлина“ во Битола. Мојот татко е еден од основачите на ова здружение кое постои веќе 16 години и се занимава со правата на Ромите. Од мали нозе учествував на различни обуки, работилници, манифестации и забележував колку многу труд се вложува за подобрување на правата на ромската заедница.

Повеќе »

Да им ги пренесеме вистинските вредности на децата кои растат пред нашите очи

Јас сум Елизабета Ѓеорѓиевска, воспитувачка во Детската градинка „Весели Цветови“ од  Делчево со 25 години работен стаж. Понудата која ја добив од НВО „КХАМ“, јас да бидам претставник од Р. Македонија во рамките на чекор по чекор програмата и да бидам дел од студиската посета во Букурешт за мене беше големо признание, но и предизвик. Понудата ја прифатив без двоумење затоа што размената на искуство, пред сѐ практичното искуство, се најсилни алатки во нашето работење.

Повеќе »

Доколку не дојдеше Љатифа не знам што ќе се случеше со мене и моето бебе

Моето име е Нерџивана, имам 15 години и мажена сум во Шуто Оризари за мојот сопруг Рамадан. Не знам од кои причини мојата мајка Ашима мене и постарите сестри не не пријавила навреме во матичната книга на родени, поради што останавме без извод, само знам дека сум родена дома, а не во болница.

Во меѓувреме останав бремена и тогаш започнаа проблемите со семејството на мојот сопруг бидејќи немав лични документи.

Повеќе »

„Баирска Светлина“ во акција за заштита на здравствените права на Ромите од Битола

ЈЗУ Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ – Битола

Центарот за развој на ромската заедница „Баирска Светлина“ од Битола забележува дека ЈЗУ Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ – Битола практикува авансно наплаќање на пациентите при отворање на историја на болест за болничко лекување, како и неиздавање на отпусни листи по завршување на болничкиот третман, во случаи кога пациентите не се во можност веднаш да ги покријат трошоците.

Ваквото постапување на Клиничката болница е забележано кај голем број  на пациенти, меѓу кои најголем е бројот на припадници на ромската заедница, со што директно се врши повреда на правата од здраствена заштита, ограничувајќи го нивниот пристап до болничко лекување, како и користење на препишаната терапија односно понатамошни здравствени услуги во континуитет и зачувување на нивното здравје.

Повеќе »

Главни приоритети како Министер ми се унапредување на здравствените и социјалните права на Ромите

Јас сум Аксел Ахмедовски, адвокат од Делчево и борец за човекови права,  прв претседател на НВО „КХАМ“ од  Делчево. Како адвокат работам од 2011-та година, а исто така најмногу сум препознатлив во давање на бесплатна правна помош на маргинализирани групи.

Активен сум во граѓанскиот сектор и се трудам да помогнам на секој човек што е во ризик. Јас не ги делам луѓето по етничка основа, но со сигурност и со аргументи можам да кажам дека токму ромската заедница е со најголеми животни предизвици пред сѐ во социјалната и здравствената сфера.

Повеќе »

Со насмевка до подобро здравје

Уште еден ноемвриски ден, сонцето повеќе свети отколку што грее, но пред мене е големо изненадување – Детско игралиште на сред село. Деца насмеани и весели, среќа од очите им извира. Јас пак дојдов во патронажна посета, да ги видам најпрво бебињата, потоа и старите лица, да им измерам притисок, а сите се концентрираат на лулашките, кај лизгалката се чека ред.

Повеќе »

Семинар „Менување на наративите за Ромите во здравствениот систем“ – со приказна до промена

Во периодот од 24-ти до 26-ти октомври 2017 год. во Охрид се одржа семинар на тема „Менување на наративите за Ромите во здравствениот систем“ во организација на Фондацијата Отворено општество.

Во преполна конференциска сала од околу 30-тина луѓе, оратори и учесници се случуваше вистинска лабораторија за раскажување приказни. И исто како што секое свесно, когнитивно, перцептивно човечко суштество ја доживува својата лична приказна како дел од себе така таа станува товар ако не се слушне, ако не се дознае, особено ако таа на некаков начин го има сменето текот на настаните во животот на оној на кого му се случила.
Повеќе »

Дневен центар за деца на улица – светлата точка на многу деца од Шуто Оризари

Дневниот едукативно-забавен центар за деца на улица во Шуто Оризари започна да функционира од февруари 2006 година во рамките на Здружението за заштата на правата на детето и оттогаш работи во континуитет до денес.

Преку престојот во Дневниот центар, децата добиваат можност од дневно згрижување, одржување на својата лична хигиена, воспитување и образование, задоволување на основните развојни потреби, потребите од игра, дружење, развивање на своите капацитети и учење на нови корисни работи, кои средината во која живеат не им дозволува.

Повеќе »

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »