Стрип „Приказни од амбулантата“ #3

Анифе е во посета на новиот матичен гинеколог, д-р Кренар. Какви новости ја очекуваат Анифе, погледнете во третиот стрип од „Приказни од амбулантата“…

strip3-webpage-format

Стрип „Приказни од амбулантата“ #2

Уште една епизода од приказната на Анифе низ амбулантските ходници. Што ќе се случи овојпат, видете во вториот стрип од серијата за Анифе и д-р Здравко…

strip-2-webpage-format

Стрип „Приказни од амбулантата“ #1

Приказната за Анифе ја започнуваме од денес и ќе ја следиме во следните неколку месеци. Со кои ситуации многу често се соочуваат пациентите, и како тоа да се подобри, прочитајте од стрипот подолу >>

strip-1

Стрип „Приказни од амбулантата“ | Ликови: Д-р Здравко

Запознајте го д-р Здравко. Д-р Здравко е матичен лекар кој секојдневно се соочува со мноштво на лични приказни. Во наредните неколку месеци, преку стрип ќе се запознаваме со приказната која ќе ни ја креираат заедно со Анифе. Следете нѐ…

dr-zdravko-tizer

Стрип „Приказни од амбулантата“ | Ликови: Анифе

Ви ја претставуваме Анифе. Со кои предизвици се соочува таа низ болничките ходници… кој е третманот кој го добива од страна на некои здравствени работници како пациентка Ромка… и со кого таа ќе започне ново невообичаено пријателство ќе дознавате од стриповите кои ќе следат во наредните неколку месеци. Следете нѐ…

anife-tizer

Стрипови – МенуваЊе на негативните наративи кон Ромите во здравствените институции

stripovi-menuvanje-na-narativi-publikacija

Стрипот е креативна алатка со помош на која се врши сензибилизација на јавноста за одредено прашање.

Во склоп на оваа публикација презентирани се стрипови кои беа наградени на конкурсот во рамки на проектот за менување на негативните наративи кон Ромите во здравствените институции, реализиаран од страна на Кхам – Делчево.

Повеќе »

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »