Студенти Роми од Медицинскиот факултет даваат придонес во унапредувањето на здравјето на својата заедница

Невладината организација ИРИЗ од Скопје, во рамките на РХСП програмата, а во соработка со граѓанските организации СОНЦЕ од Тетово и КХАМ од Делчево отвори здравствени советувалишта во Скопје, Гостивар и Делчево.

Во канцелариите на овие три граѓански организации услугата „Здравствено советувалиште“ се нуди од страна на студенти Роми од Медицинскиот факултет.

Здравственото советувалиште има за цел превенција на болести и унапредување на здравјето на Ромите преку нудење на бесплатни здравствени совети во делот на здрав начин на живот, совети за исхрана, мерење на крвен притисок и шеќер во крвта, како и давање на здравствени консултации.

Исто така, овие три организации веќе го спроведуваат проектот „Право на здравје и нудење на параправна помош на ромската популација“, во рамките на кој се нудат услуги во доменот на правата на пациентите.

Фотографии од Здравственото советувалиште во Гостивар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »