Стрип „Приказни од амбулантата“ #3 (Втора сезона)

По неколку часа со неподносливи болки ме качија на бокс, дојде докторот и рече дека ќе се пораѓам сега и си замина. Останав со две сестри или не знам што беа. Едната од нив ми рече: „Ајде ти си петторотка, ти можеш сама да се пораѓаш“. И си замина. Втората сестра исто ме остави сама и ми рече „Ајде пораѓај се, мене ми завршува смената, ќе те оставам. Ти си родила 4 деца, за ова не изводи толку, не викај!“ и си замина.

Повеќе »

Стрип „Приказни од амбулантата“ #2 (Втора сезона)

Вештината на комуницирањето е темел на квалитететен преглед и консултација во амбулантите. Лошата и неразбирлива комуникација создава незадовoлни пациенти. Пациентите бараат и очекуваат не само да бидат прегледани, туку и некој да се загрижи за нивното здравје, да покаже дека му е важно задоволството и здравјето на пациентот.

Задоволство или незадоволство од исходот на прегледот зависи од начинот на кој докторот и помошниот персонал комуниницираат со пациентите. А тоа е умешност, поточно уметност на комуникација!

Стрип „Приказни од амбулантата“ #1 (Втора сезона)

Според Програмата за активна здравствена заштита на мајките и децата во РМ за 2018 година, сите прегледи кај матичниот гинеколог поврзани со бременоста, вклучително и сите лабораториски прегледи во текот на бременоста, се бесплатни. Во Програмата се предвидува и бесплатно породување за бремените неосигурани жени, Ромките, жените од социјално ранливите категории и лицата без идентификација, како и бесплатно болничко лекување на доенчиња од мајки кои се во социјален ризик.

Здравствените работници немаат право да ја злоупотребуваат својата работна позиција, а пациентите се во предност кога си ги знаат здравствените права!

Стрип „Приказни од амбулантата“ #10

Со 10-от стрип доаѓаме до крајот на приказната на Анифе и д-р Здравко. Во изминатите неколку месеци низ илустрации беше прикажан почетокот и текот на едно несекојдневно пријателство од амбулантата. Меѓутоа, искрено веруваме дека односот и комуникацијата која ја имаа Анифе и д-р Здравко навистина постои во некоја од нашите здравствени установи. Анифе и д-р Здравко ве поздравуваат до некоја наредна средба!

Стрип „Приказни од амбулантата“ #9

Куќа полна гости! Во домот на Д-р Здравко се празнува домашна слава. Меѓу поканетите се Анифе и сопругот Емран. Во продолжение е деветиот и претпоследен дел од стрип приказната >>

Стрип „Приказни од амбулантата“ #8

Д-р Здравко добива неочекуван телефонски повик со кој го известуваат за одредени промени. Погледнете за што станува збор во 8-то продолжение од стрип-приказната >>

Стрип „Приказни од амбулантата“ # 7

На Анифе ѝ е потребна помош од д-р Здравко. За што станува збор и дали ќе ѝ излезе во пресрет погледнете во 7-то продолжение од стрип-приказната…

Стрип „Приказни од амбулантата“ #4

Приказната за Анифе продложува… Што се случи откако Анифе доби упат итно да направи дополнителни лабораториски испитувања, погледнете во стрип бр. 4

Актуелно

Без разлика на условите за живот, на доктор мора да се оди

Фустанче подарено од луѓе чии деца не го носат. „Не ново но е чисто, го исправ за кај доктор Снеже биде чисто детето“, раскажува Фатмира. Во овој дел од населбата Шуто Оризари граѓаните немаат вода, земаат од кај соседите, а многу често немаат ниту за перење ниту за бањање.

За Фатмира најголема среќа е што по цели три децении живот, таа пред четри години добила матичен број, а најмалото од четирите деца треба деновиве да добие извод.  Многу значи што има разбирање кај докторите и детето кога и да има здравствен проблем го прегледуваат. Малата Хасрет со мајка и заминаа во здравствениот дом. Патот прашлив, под силното сонце уште потежок. Пеш имаат десетина минути.

Видео прилогот е изработен во рамки на проектот „Промена на негативниот наратив кон Ромите во здравствените установи” финансиран од Фондација Отворено општество – Македонија.