Д-р Ариф Пини – Доктор од заедницата за заедницата

1

Д-р Ариф Пини е Специјалист по Интерна медицина кој потекнува од ромската заедница и е вработен во Јавната здравствена установа „Ферид Мурад“ во Гостивар

2

Покрај редовната работа во Ургентниот центар тој нуди бесплатни превентивни прегледи на деца од ромска националност во Гостивар и Тетово

3

Дел од неговата работа се и превентивните советувања за заштита од заразни болести на Роми кои живеат лоши социо-економски услови

4

Нудење бесплатни ЕХО прегледи на лица од ромската заедница

5

Превентивни прегледи на Роми на кои им беа срушени живеалиштата под Кале во Скопје

6

Превентивни ЕХО прегледи на Роми кои немаат здравствено осигурување

8

Неговата работа вклучува и теренски домашни посети и превентивни прегледи кај стари лица од ромската заедница во Гостивар и Тетово

9

Предавање за ромската заедница на тема „Причини за висок крвен притисок“

10

Домашна посета и превентивни прегледи кај стари лица од ромската заедница во Гостивар

„Здравјето е најголемото богатство на еден човек, а ние лекарите имаме задача да се грижиме за здравјето на секој човек“, д-р Ариф Пини

 

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »