Меѓународен ден на Ромите – битка меѓу успехот и стереотипите

Дваест и шестгодишната Сенада Сали е правник во Европскиот Центар за правата на Ромите. Желбата преку адвокатурата да стигне до вистината и да им помогне на загрозените била пресудна да навлезе во правото како бранител на правата на Ромите. Младата тетовчанка течно говори пет јазици, а успехот вели им го должи на сплетот на животните предизвици и блиските кои секогаш ја бодреле да им пркоси на стереотипите.

Видеото е изработено како последователна активност на работилницата за новинар(к)и и студент(к)и по новинарство на тема „Предизвиците на истражувачкото новинарство во дигиталната ера“ во организација на H.E.R.A.

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »