Невидливите

Идриз Абриоски од Шуто Оризари е еден од 800 лица во државата кои се невидливи за системот. Без лична документација се и неговите деца бидејќи за да го докаже татковството, на Идриз му бараат ДНК анализа, која чини премногу.

„На улица моите деца ги викаат фантоми, а не се фантоми. Тие се тука родени, во Македонија“, вели Идриз.

Невидливите

Во Македонија, околу 800 лица, најголем дел Роми, живеат без документи. Тие се невидливи за системот, не се социјално заштитени и немаат здравствена заштита. Граѓанските организации бараат да се воведе посебна програма за здравствена заштита за “невидливите” која ќе биде минимално оптоварување на буџетот од една страна, а од друга страна ќе биде решение за проблемите со кои се среќаваат недокументираните лица.Видеото е изработено во рамките на проектот за менување на наративи кон Ромите во здравствените институции, финансиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија.#ЗдравствоБезДискриминација

Posted by Фондација Отворено општество – Македонија on Tuesday, February 20, 2018

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »