Параправници се борат за еднаков третман кон Ромите во здравството

Благодарение на медијациските состаноци кои како параправнички ги остваруваат со одредени гинеколози, според истражувањата од 2015 и 2016 година, незаконската наплата на гинеколошки услуги е намалена за 28%. Исто така, некои гинеколози престанале и да наплаќаат.

Параправници се борат за еднаков третман кон Ромите во здравството.

Параправници се борат за еднаков третман кон Ромите во здравството.

Posted by Види Вака on Thursday, January 18, 2018

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »