Параправниците од ИРИЗ им го олеснуваат пристапот до здравствени услуги на Ромите

Проблемите кои најчесто ги имаат Ромите при добивање на здравствена услуга се незаконската наплата, јазичната бариера, дискриминацијата и неквалитетната услуга која ја добиваат.

Параправниците од граѓанската организација ИРИЗ ја информираат ромската заедница за здравствените и социјални права, како и за начините за унапредување на здравствената заштита.

Параправниците од ИРИЗ им го олеснуваат пристапот до здравствени услуги на Ромите.

Параправниците од ИРИЗ им го олеснуваат пристапот до здравствени услуги на Ромите.

Posted by Види Вака on Thursday, February 1, 2018

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »