Приказни од децата од Дневен центар за деца на улица – Шуто Оризари #2

„Овде ми е многу убаво. Се чувствувам многу среќна, слободна, безбедна и заштитена од моите родители. Тука јадам, се бањам, ми даваат чиста облека и кога сум болна тие се грижат за мене, но и кога сум многу тажна тие ми пружаат утеха и многу љубов. Тука научив да пишувам и читам. Научив културно да се однесувам, да другарувам со моите другарчиња, ги научив месеците во годината, годишните времиња, градови, континенти…знам и математика, да собирам, одземам, множам и делам. Тука научив во кој ден и датум е мојот роденден, научив колку години имам. Јас сум многу среќна кога го прославуваме мојот роденден. Среќна сум и кога патуваме надвор од Скопје. Засекогаш ќе го памтам моето прво зимување во Пелистер и моето прво летување во Струга. Прекрасно беше!

Од Центарот ми помогнаа да се запишам на училиште. Тие ми обезбедуваат училишен материјал: тетратки, моливи, фломастери, боички… Претходно освен улицата, не знаев за ништо друго. Одев на просење со мојата мајка, браќа и сестри. Сега веќе ги знам моите права. Сега често пати и се спротиставувам на мајка ми и велам дека децата не треба да просат, но таа наместо да ме разбере ќе ме истепа… а понекогаш и не ми дава да јадам. Но, јас веќе не и се плашам, тука се моите наставнички од Дневниот центар кои постојано ме заштитуваат.“ – ни раскажа 15 годишната Р.М., која во Дневниот центар за деца на улица е запишана од мај 2010 година, а во учебната 2010/11 година е запишана во образовниот систем

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »