Стрип „Приказни од амбулантата“ #1 (Втора сезона)

Според Програмата за активна здравствена заштита на мајките и децата во РМ за 2018 година, сите прегледи кај матичниот гинеколог поврзани со бременоста, вклучително и сите лабораториски прегледи во текот на бременоста, се бесплатни. Во Програмата се предвидува и бесплатно породување за бремените неосигурани жени, Ромките, жените од социјално ранливите категории и лицата без идентификација, како и бесплатно болничко лекување на доенчиња од мајки кои се во социјален ризик.

Здравствените работници немаат право да ја злоупотребуваат својата работна позиција, а пациентите се во предност кога си ги знаат здравствените права!

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »