Баба, ќерка и внука во една година стекнаа лични документи

Три генерации на жени од ова семејство оваа година треба да ги добијат сите лични документи. Тие престануваат да бидат „невидливи“ за системот, а со тоа добиваат можност да ги остварат своите здравствени, социјални и образовни права.

Неофицијално во Македонија има околу три илјади луѓе без матични броеви. Позитивна вест е што од први април 2018 година, до Управата за водење на матична книги може да поднесат барање за соодветно запишување.

Видеото е изработено како последователна активност на работилницата за новинар(к)и и студент(к)и по новинарство на тема „Предизвиците на истражувачкото новинарство во дигиталната ера“ во организација на ХЕРА.

 

Актуелно

Санела Емин: Театарот може да ги руши или да ги засили стереотипите

Санела Емин е една од малкуте дипломирани  актерки Ромки. Високото образование го завршува на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Зад себе има бројни претстави во кои имала главни улоги.„Откако го завршив факултетот, имав значајни улоги меѓу кои и драмата „Бегалка“ која ја опишува приказната во која девојката не ја почитува волјата на својот татко и наместо да се омажи за човекот кој ѝ го избра семејството, таа решава да побегне со момчето што таа го сака”, – вели актерката Санела. Повеќе »